φαρμακευτικός σύλλογος Πέλλας

ΠΦΣ ΠΡΟΣ ΑΒΒΟΤΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ FREESTYLE LIBRE ΕΚΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
2016-06-29 10:55:06

Αθήνα,24 Ιουνίου 2016

Αριθμ. Πρωτ. 1843

Προς : ΑΒΒΟΤΤ Ελλάς

Κοινοποίηση: 1) Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός
2) Ε.Ο.Φ. 

 

Θέμα: «Διάθεση του Συστήματος Παρακολούθησης Γλυκόζης  FreeStyle® Libre με Τεχνολογία Flash εκτός φαρμακείων»

 

Προσφάτως ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την διάθεση του Συστήματος Παρακολούθησης Γλυκόζης  FreeStyle® Libre με Τεχνολογία Flash που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας σας «είναι πλέον διαθέσιμο στην Ελλάδα και θα αναβαθμίσει θεαματικά την ποιότητα της καθημερινότητας χιλιάδων συνανθρώπων μας».

Ως επιστήμονες Υγείας αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε την αξία της καινοτομίας που θα διευκολύνει την ζωή πολλών συμπολιτών μας. Αυτό όμως που δεν κατανοούμε είναι πώς η εταιρεία σας επέλεξε τον δρόμο της απευθείας διάθεσης του συγκριμένου προϊόντος, αγνοώντας τοιουτοτρόπως τα φαρμακεία, τα οποία αποτελούν μοναδικά και αποκλειστικά σημεία διάθεσης φαρμάκων, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, ούτως ώστε ναδιασφαλίζεται ηΔημόσια Υγεία.

Επί του παρόντος δεν θα υπεισέλθουμε σε θέματα κοινοτικού δικαίου που ρυθμίζουν θέματα ασυμβατότητας παραγωγού και πωλητή φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς ευλόγως τίθεται το ερώτημα αν η εν λόγω διάθεση είναι σύννομη. Σε κάθε πάντως περίπτωση φρονούμε ότι είναι επικίνδυνη τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και για την υγεία των πολιτών η σύμπτωση στο αυτό πρόσωπο των ιδιοτήτων του παραγωγού και λιανοπωλητή ενός φαρμακευτικού προϊόντος, ενώ ευλόγως τίθενται ζητήματα υγιούς ανταγωνισμού. Τα παραδείγματα και οι σχετικές απαγορεύσεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Πέραν των ανωτέρω, ανακύπτει το επίσης εύλογο ερώτημα, όσον αφορά την επιλογή εκ μέρους της εταιρείας σας για τη συνέχιση της συνεργασίας με τα φαρμακεία, δεδομένου ότι διαθέτει προϊόντα για τον ίδιο σκοπό μέσω των φαρμακείων (ταινίες μέτρηση σακχάρου), την ίδια στιγμή που επιλέγει να διαθέτει απευθείας στους πολίτες ένα καινοτόμο προϊόν, ανταγωνιζόμενη τοιουτοτρόπως ευθέως τα φαρμακεία.

Η ενέργεια σας αυτή θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση οποιασδήποτε συνεργασίας με τα φαρμακεία, τα όποια όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την εταιρεία ΑΒΒΟΤΤ διαθέτοντας τα προϊόντα της.

Τέλος, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται με τους επιστήμονες υγείας και όχι να τους ανταγωνίζονται, δεδομένου ότι δεν πωλούν απλά αγαθά αλλά αγαθά υγείας.

Ευελπιστούμε ότι με την επιστολή μας αυτή θα ευαισθητοποιηθεί η εταιρεία σας να αλλάξει τη στρατηγική της στην πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος και θα συνεργασθεί με τα φαρμακεία που αποτελούν τον πιο σοβαρό εταίρο τους στην  επιχειρηματική της πορεία. 
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
 

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ